Du spekulerer sikkert på, hvad ketchup har med forretnings- eller karriererådgivning at gøre. Nå, det har alt at gøre med det – og madspild det er derfor.

For mange år siden arbejdede jeg som apoteksassistent. Min direkte supervisor bad mig en dag gå ved siden af butikken til det lokale supermarked, Golden Dawn, for at få fat i ham noget ketchup. Selvfølgelig sagde jeg “sikker” og gik over.

Da jeg kom til krydderigangen, undgå madspild blev jeg mødt af en hel væg af ketchup – alle forskellige mærker, størrelser, farver, former og priser. Jeg blev straks forbløffet…

Hvilken en ville han have?
Bruger han kun Heinz?
Vil han have en stor flaske.. en lille flaske?

Så jeg stod der.. og stod der.. og stod der. Jeg kunne ikke beslutte mig for, hvilken flaske jeg skulle have fat i og frygtede at tage den forkerte beslutning. Det var da jeg besluttede at gå tilbage til apoteket og spørge min vejleder, hvilken ketchup han foretrak – på den måde ville jeg ikke vælge den forkerte ketchup.

Da min supervisor spurgte mig, hvor ketchuppen var, og hvad i alverden tog mig så lang tid, forklarede jeg, hvad der var sket, og at jeg ville gå tilbage, når jeg vidste PRÆCIS, hvad han ville have. Så eksploderede han af grin. Han kunne næsten ikke få de få ord ud, han sagde til mig – “Ashley… det er ketchup. Det gør ikke noget.”

Så indså jeg dette: at træffe den PERFEKTE beslutning er meget mindre vigtigt end blot at træffe en beslutning. I virkeligheden ville det have taget mig mindre tid at få fat i den forkerte ketchup og skulle bytte den til den rigtige – hvilket alligevel var usandsynligt.

Misforstå mig ikke – det er vigtigt at træffe rigtige beslutninger. Men du skal vælge dine kampe og veje situationerne.

Når du arbejder for et selskab og har tidsfølsomme beslutninger at træffe, telefonopkald, aftaler, betalinger, der skal modtages og produkter, der skal sælges – bliver det bydende nødvendigt at være i stand til at balancere at træffe den rigtige beslutning og fuldføre alle dine opgaver og gøre kunderne glade.

Nogle gange, for at fuldføre alle dine opgaver, skal du træffe beslutninger, som du ikke havde tid til at overveje; Men at bruge din bedste dømmekraft og have tro på din evne til at træffe gode beslutninger gør dig til en enestående forretningsmand/kvinde.

Når det er sagt, næste gang du har en situation foran dig, der kræver en svær beslutning – husk dig selv, at en beslutning skal træffes; der skal vælges en ketchup.